Prawdziwa japońska herbata zielona wyróżnia się na tle innych dostępnych na rynku przede wszystkim smakiem. Jest nim smak umami, który jest uznawany jako piąty podstawowy smak (do pozostałych należą gorzki, kwaśny, słodki i słony). Po skosztowaniu japońskiej herbaty zielonej dostrzegamy smak kwasu glutaminowego, który wiążę się stricte ze smakiem sosu sojowego czy dojrzałych pomidorów. Jest to, wbrew pozorom smaczne doznanie, a dzięki owemu smakowi japońskie herbaty zielone nie sposób pomylić z żadnymi innymi.

Zaparzania ziół

Zioła prawdziwej japońskiej zielonej herbaty, tak jak nazwa wskazuje, muszą pochodzić z Japonii, z plantacji, na których są hodowane. Jest to bardzo ważnym aspektem, ponieważ tylko dzięki takim herbatom dostarczymy organizmowi niezbędnych składników odżywczych uzyskiwanych przy zaparzaniu, które musi być wykonywane w sposób przemyślany. Ważnym jest, aby japońskiej zielonej herbaty nie zalewać wrzątkiem. Waga ziół ma również ogromne znaczenie, dlatego do standardowego kubka o pojemności 250 ml zaleca się użycie około dwóch łyżeczek herbaty.

Niesamowite właściwości lecznicze japońskich herbat zielonych

Japońskie zielone herbaty posiadają ogromną ilość witamin, które sprzyjają poprawnemu funkcjonowaniu mózgu, serca oraz wzmacniają układ odpornościowy. Należą do nich witamina C, E, P, B1, B2 i niacyna. Owy trunek bogaty jest także w minerały, do których należą: fosfor, wapń, miedź, mangan, Japońska zielona herbatabor i cynk, dzięki którym niestraszny będzie kac po nocnej imprezie czy zmęczenie po nieprzespanej nocy. Kofeina zawarta w japońskiej zielonej herbacie jest bowiem o wiele mocniejsza i skuteczniejsza niż w znanych na rynku kawach. Eksperci dostrzegli również szerokie możliwości antybakteryjne i bakteriobójcze, dlatego też japońska herbata zielona (https://nagomi.pl/pl/682-zielona-herbata) jest niezastąpionym pomocnikiem w walce z opryszczką czy też trądzikiem. Godnym zauważenia jest także fakt, że napój ten poprawia koncentrację. Skutecznie blokuje ponadto wolne rodniki przed osadzeniem się w naszym organizmie. W celu poprawienia ogólnej kondycji organizmu zalecane jest spożywanie japońskiej zielonej herbaty po każdym posiłku. Dodatkowo dodaje ona orzeźwienia, co z pewnością jest jej atutem. Wspomniany trunek powinien być wiernym przyjacielem każdej osoby posiadającej wysoki cholesterol LDL, bowiem katechiny znajdujące się w japońskiej zielonej herbacie skutecznie blokują ten zły cholesterol powodujący miażdżycę. Ponadto systematyczne picie japońskich zielonych herbat skutkuje zmniejszaniem się zawartości tłuszczu w organizmie oraz układzie trawiennym co prowadzi do zmniejszenia wagi ciała. Jest to szczególnie przydatna informacja dla osób borykających się z problemem nadwagi.