Poranek bez kawy to zgroza oraz perspektywa wybrakowanego dnia (a przynajmniej jego początku). Po przekroczeniu pewnej granicy wiekowej szybko dochodzi się do wniosku, że mała gorzka wcale nie jest taka zła. W pewnym momencie świat nowych smaków staje otworem, a pojęcia jak: pellini, kawa pellini, lavazza crema e aroma, movenpick, illy, Cruz De Malta, nie budzą już zdziwienia ani nie brzmią dziwnie dla ucha. Zaparzanie kawy to prawdziwa sztuka, chcąc zmaksymalizować swoje codzienne doznania z tym trunkiem warto poczytać w sieci porady profesjonalnych baristów. Nie trzeba być wirtuozem parzenia by polepszyć smak codziennej filiżanki.

Kawa nie tylko parzona

W okresie lata kawa wykorzystywana jest w znacznie szerszym spektrum niż ekspres. Ciasta posypane kawą to prawdziwy hit, który doskonale łączy zastrzyk ziarnistej energii z słodką przyjemnością. Serniki z pellini w domowej lodówce? Jak najbardziej. Z pewnością goście będą miło zaskoczeni, gdy przychodząc na kawę nie tylko się jej napiją, ale również w nią wgryzą. Kawa pellini, lavazza crema e aroma, movenpick, illy, Cruz De Malta może z powodzeniem służyć jako posypka do niejednego ciasta. Warto poeksperymentować i znaleźć swój odpowiedni złoty środek. Wypieki z kawą mogą tylko zyskać, poszerzając doznania smakowe, a my z pewnością dzięki takiemu nieszablonowemu ciastu (lub innemu przysmakowi) urośniemy w oczach znajomych i rodziny. movenpick Kawa występuje w wybitnie wielu rodzajach, jest to w końcu najpopularniejszy po herbacie napój na świecie. Jednak wiele osób przykuwa się do jednej marki na całe życie. Jest to błąd, gdyż omija ich wtedy niezmiernie zróżnicowany świat wyjątkowych smaków. By kupić dobrą kawę wcale nie trzeba wydawać niebotycznych sum. Warto posprawdzać sklepy internetowe jak np. https://www.esklepik.com.pl gdzie bez kłopotu znajdzie się szeroki wybór dopasowany na każdą kieszeń. Różnorodne specjalistyczne serwisy informacyjne oraz zwykłe blogi są pełne wskazówek oraz rekomendacji, które warto wypróbować. Spróbujmy co miesiąc zmieniać kawę, na pewno błyskawicznie poczujemy zauważalną różnicę – nawet, gdy koniec końców powrócimy do swojego pierwszego wyboru.

Ciasta, i kawa mrożona

Kawa mrożona, a raczej zamrożona to idealny dodatek na towarzyskie spotkanie przy cieście lub innych smakołykach. Zamrożenie w lodówce kawowych kostek, a następnie wrzucenie ich do podawanej mrożonej kawy zmaksymalizuje jej smak. Daje to szerokie pole do manewru, ponieważ różne smaki można swobodnie mieszać np. cappuccino z arabicą jest ciekawym „koktajlem”. Poeksperymentujmy w lato, na pewno nasze próby przyniosą smakowite efekty, a my na „zwykłą czarną” już nigdy nie będziemy patrzeć w ten sam sposób.