Bezpieczne pyszności dla diabetyków

Nie jest łatwo zrezygnować z czekolady, cukierków, tradycyjnego tortu na urodziny, czy słodkiej herbaty. Na szczęście na rynku odnajdziemy cukierki i lizaki z ksylitolem, naturalne słodziki i setki przepisów na ciasta, które nie obciążą zdrowia. Każdy łasuch powinien mieć na względzie te alternatywy.

Zastępujemy cukier

W Polsce najpowszechniejszym zamiennikiem cukru jest ksylitol, czyli cukier wytwarzany z kory brzozy. Upodobały go sobie osoby dbające o sylwetkę, te chcące zrzucić kilka kilogramów, jak i rodzice mający na względzie zdrowe zęby swoich pociech. Taką popularność ksylitol zawdzięcza niskiej kaloryczności, a szczególnie diabetycy docenią jego prawie zerowy wpływ na podnoszenie się cukru we krwi.
Kolejna alternatywa przypomina magiczny eliksir, bowiem wystarczy zaledwie wlać do herbaty jedną kropelkę tego wywaru, aby móc cieszyć się w pełni słodkim napojem. Mowa tutaj o stewii, która swymi zaletami nie tylko bije na głowę zwykły cukier, ale jest również od niego 300-krotnie słodsza.

Słodkie łakocie

Trudno sobie wyobrazić cukierki i lizaki pozbawione cukru, prawda? Z tego powodu większość diabetyków rezygnuje z przyjemności jaką daje zjedzenie czekolady po długich godzinach pracy albo pakowanie do ust fantazyjnego lizaka. Na szczęście producenci takich łakoci udostępniają na rynku słodycze ze zdrowymi zamiennikami cukru.
Odpowiednie poszukiwania pozwolą nam znaleźć cudowne cukierki i lizaki słodzone ksylitolem lub stewią, a dodatkowo barwione wyłącznie naturalnymi barwnikami pochodzącymi z warzyw i owoców. A co z czekoladą potrafiącą pocieszyć w nawet najpaskudniejszy dzień? Bez obaw, nie musicie się żegnać z tą królową wszystkich słodyczy. Jedyne co musicie zrobić, to rozejrzeć się za wyjątkowymi tabliczkami słodzonymi bezpiecznymi odpowiednikami cukru, albo tymi przepełnionymi owocami. Każda z nich usatysfakcjonuje waszego wewnętrznego łasucha.

Domowe wypieki

Mało który sklepowy cukierek może się równać z domowym ciastem świeżo wyciągniętym z piekarnika. Niestety, większość wypieków ma w przepisie nie tylko cukier, ale również mąkę – dwa składniki mocno podnoszące glukozę we krwi. Ten pierwszy można zastąpić jednym ze wspomnianych wcześniej zamienników, bądź całkiem pominąć i zdać się wyłącznie na słodycz owoców. Albo warzyw, gdyż ciasta z marchewką i burakami potrafią pozytywnie zachwycić swoim smakiem! Samą białą mąkę z łatwością możemy zamienić na wersję o niższym indeksie glikemicznym, jak na przykład na mąkę gryczaną lub z ciecierzycy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*