Sztućce drewniane – połączenie stylu i ekologii

Kuchenne przybory z drewna kojarzą się przede wszystkim z deskami, kopyściami i szpatułkami. Drewno jest lubiane – kojarzy się z naturalnością, ciepłem czy domowym gotowaniem. A gdyby tak użyć tego surowca do wyrobu jednorazowych sztućców? Sztućce drewniane to stosunkowo nowy produkt, który cieszy się uznaniem wśród fanów ekologicznych rozwiązań. Papier i inne naturalne surowce coraz częściej zastępują wszędobylski plastik, którego mieszkańcy Ziemi produkują zdecydowanie zbyt wiele.

Sztućce drewniane – eko na wynos

To nie nowość, że przedsiębiorstwa gastronomiczne coraz częściej decydują się na wybór papierowych toreb i naczyń z trzciny cukrowej lub otrąb pszennych. Wciąż nie jest to jednak powszechny trend, więc decydując się na ekologiczne opakowania, właściciel restauracji wypracuje sobie rozpoznawalny wizerunek będący w zgodzie ze środowiskiem. Zamiast wkładać do papierowej torby nieadekwatny plastikowy nóż i widelec, komplet sztućców drewnianych dopełni całościowy szyk dania na wynos.
Gest ekologiczny zostanie doceniony przez obrońców środowiska, ale także zwolenników dbałości o własne zdrowie. Drewno jest neutralnym dla organizmu surowcem pochodzącym z czystej natury. Sztućce drewniane nie są wybielane szkodliwymi środkami chemicznymi i zachowują piękny estetyczny kolor. Jeśli dodatkowo posiadają odpowiednie atesty, będą pochodziły z odpowiedzialnych źródeł i producentów dbających o środowisko. Taki produkt jest biodegradowalny i kompostowalny, więc nie zalega latami na śmietniku. To czyste drewno!

Sztućce drewniane – połączenie stylu i ekologiiCzy da się tym jeść?

Czasami to, co zdrowe, wydaje się trudniejsze w użytkowaniu. Naturalny szampon nie chce się pienić, a dietetyczna sałatka pozbawiona jest smaku. To zależy. Odpowiednie wykonanie sztućców drewnianych pozwala na wysoki komfort użytkowania. Drewno jest wypolerowane, nie haczy i nie rozwarstwia się. Poręczny kształt ułatwia nakładanie kęsów posiłku. Łyżki, widelce i noże z drewna są stabilne i nie wpływają na smak potraw. Z powodzeniem można dostosować dany produkt do indywidualnych potrzeb – małe łyżeczki deserowe, mieszadełka do kawy i widelczyki do frytek mogą być również drewniane.
Zamiana plastikowych widelców na drewniane to dodanie daniom wykwintności. Bycie eko jest modne – i słusznie! Ale wyroby drewniane doceniane są przez wiele osób. Kojarzą się klasycznie i miło. Nawiązują do wspomnień z dzieciństwa i przebywania na łonie natury. Do młodzieżowych ognisk i urlopów spędzanych w górach. Ten tradycyjny surowiec to namiastka powrotu do natury, której często brakuje w dzisiejszym świecie.