Nie od dziś wiadomo, że robienie przetworów to dobry zwyczaj na zachowanie smaku sezonowych owoców. Z racji tego, że żyjemy w klimacie umiarkowanym dostęp do owoców regionalnych mamy dość ograniczony. Dlatego przetwory to idealny sposób na posiadanie owoców przez cały rok. 

Z czego możemy wytwarzać są przetwory? 

Produkcja  przetworów jest dość prosta ale i czasochłonna. Jeśli mamy zamiar robić przetwory lepiej mieć pod ręką ogromną ilość słoików. Przydadzą się także owoce. W przypadku ich ilości lepiej zaopatrzyć sie w kilka kilogramów. Robienie jednego czy dwóch słoików jest mało opłacalne. Jeśli nie planujesz masowej produkcji lepiej zakupić konfitury sklep niż robić je samodzielnie. Do przygotowania można użyć różnego typu owoców. Najczęściej domowe przetwory robi się z dzikiej róży, wiśni, malin, jeżyn czy truskawek. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykonywać konfitury z gruszką czy jabłkiem. Przetwory można wykonywać także z kwiatów. Dość popularne są przetwory z kwiatów róży. W okresach wiosny można zdecydować się na przetwory z fiołka. 

Czy przetwory są zdrowe?

Wszystkie produkty owocowe są z reguły zdrowe. Dieta bogata w owoce nie szkodzi naszemu zdrowiu. Jednak należy pamiętać o cukrze. Do przygotowania domowych konfitur oraz powideł stosuje się cukier. Jeśli mamy możliwości wybierajmy konfitury sklep z niską zawartością cukru. Na półkach sklepowych oraz w zielarniach możemy natrafić na produkty słodzone naturalnymi cukrami. Jeśli mamy taką możliwość sięgajmy po przetwory z zawartością miodu, stewi czy cukry trzcinowego. Ten rodzaj słodyczy jest dużo lepszy od białego cukry, którego w produktach nie brakuje. Przy wyborze konfitur do domu starajmy się wybierać produkty z owocowymi pektynami. Do dużo zdrowsza alternatywa niż tradycyjna żelatyna spożywcza. 

Do czego warto stosować przetwory? 

Przetwory owocowe - zachowaj smak pór rokuStosowanie przetworów jest niezwykle uniwersalne. Z racji tego, że przetwory są słodkie sprawdzą się do wszystkich deserów czy wypieków. Często konfitury sklep są składnikiem owocowego śniadania. Konfitury z powodzeniem możesz stosować do ciasta drożdżowego. Sprawdzą się jako nadzieje do pączków oraz rogalików. Owocowe konfitury nadają się do każdego typu ciasta naleśnikowego. Smarowidło z róży albo wiśni doskonale pasuje do gofrów z bitą śmietaną. Często owocowe dodatki w formie musu są stosowane w masach do ciast. Przetwory świetnie łączą się z biszkoptami. Nie należy zapominać o herbacie. W wielu lokalach oraz domach robi się rozgrzewające napary herbaciane z dodatkiem konfitury oraz miodu. Przetwory sprawdzą się jako smarowidło do każdego typu pieczywa.