Zakwaszenie organizmu to jedna z przyczyn złego samopoczucia, osłabienia fizycznego i psychicznego, pogorszenia odporności, nawracających migren czy niestrawności. Główną przyczyną zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej, a tym samym przyczyną zakwaszenia naszych organizmów jest zła dieta i ograniczona aktywność fizyczna. Zwykle dbamy jedynie o odpowiednie zbilansowanie energetyczne codziennych posiłków, zapominając o różnicowaniu ich typów. Dieta oparta na zbożach, jajach i mięsie, z ograniczoną ilością warzyw i owoców, to prosta droga do szybkiego zakwaszenia organizmu. Jeśli chcemy przywrócić równowagę kwasowo-zasadową musimy zmodyfikować codzienną dietę, wprowadzając do niej większą ilość produktów o właściwościach alkaicznych lub uzupełniając ją o dodatkowe suplementy tj. proszek zasadowy, które pomogą równoważyć przewagę produktów kwasotwórczych. Produkt ten dostępny jest pod adresem http://www.i-apteka.pl/product-pol-39439-PROSZEK-ZASADOWY-300g.html

Produkty spożywcze alkaiczne i kwasotwórcze

Za zakwaszenie naszych organizmów odpowiadają przede wszystkim duże ilości spożywanego niemal codziennie mięsa wieprzowego i wołowego, żółte sery, jaja oraz przetworzone zboża w postaci białego pieczywa czy płatków śniadaniowych. By równoważyć kwasowość tego typu produktów, codzienną dietę należy wzbogacić produktami uznawanymi za alkaiczne tj. warzywa - ziemniaki, buraki, marchew, kapusta, sałata, pomidory czy ogórki oraz owoce – truskawki, porzeczki, wiśnie czy gruszki. Spożywczym produktem alkaicznym jest także mleko. Jeśli nie jesteśmy w stanie w naturalny sposób zbilansować produktów kwasotwórczych alkaicznymi owocami i warzywami, pomocny może być proszek alkaiczny, który włączamy do naszej codziennej diety.

Właściwości proszku alkaicznego

Gdy mamy świadomość spożywania zbyt małej ilości produktów alkalizujących, możemy wspomóc nasz organizm sięgając po proszek alkaiczny, który pomoże przywrócić naturalną równowagę kwasowo-zasadową wewnątrz naszego organizmu. Dodatkowe właściwości proszku zasadowego to poprawa naturalnej perystaltyki jelit, czyli usprawnienie procesu trawienia oraz obecność selenu, niezwykle cennego pierwiastka, którego zwykle brakuje w typowych produktach spożywczych.